Beweging

Het is ondenkbaar een gezond lichaam te hebben zonder voldoende beweging. Door regelmatig te sporten en bewegen verbeter je de basis motorische vaardigheden van het lichaam. Dit zijn snelheid, kracht, stabiliteit, lenigheid en uithoudingsvermogen. Het maakt dat je in het dagelijks leven beter functioneert.

Klachten door te weinig beweging

Onze voorouders klommen in bomen om fruit te plukken of om zich in veiligheid te brengen. Daarbij trainden ze eigenlijk hun hele lijf. Er werd vroeger veel meer fysieke arbeid verricht waarbij kracht nodig was. De technische revolutie heeft ervoor gezorgd dat we tegenwoordig de hele dag zitten. Deze flexiehouding is enorm slecht voor ons skelet, want hierdoor verslappen de rugspieren. Je kunt dan klachten krijgen in nek-, rug-, heup- en bilspieren. Deze spieren raken verstijfd, wat de beweging van de heup tot knie en van onderrug tot nek belemmert. Door deze belemmering gaan mensen anders bewegen en daardoor ontstaan er weer nieuwe klachten.

Weer in beweging komen

Wanneer mensen zich realiseren dat ze meer moeten gaan bewegen, wordt meestal de fout gemaakt heel fanatiek één sport te gaan doen. Er zijn twee soorten condities; die van je hart en longen (cardiovasculair) en die van spiervezels. Beide soorten conditie moeten in balans zijn, wil je probleemloos drie trappen op kunnen, zonder hijgend of met verzuurde dijbenen boven te komen. Een combinatie van duurtraining met één keer per week intervaltraining en een circuitkrachttraining is daarom de ideale combinatie.

Wil je meer weten over in beweging komen? Neem dan contact op met intens fit.